De leden …

Robbert van Hulzen

Drummer / slagwerker / componist Robbert van Hulzen speelt graag op het hellende snijvlak tussen geïmproviseerde, hedendaags gecomponeerde, Indiase en Indonesische, en electronische muziek. Naast Ensemble Gending speelt & speelde hij met onder andere het Indiase kamerjazztrio oto.3, het Phillip Project met danser Michael Jahoda, componist/producer Nitin Sawhney, en het abstract folk duo Rara Avis (met blokfluitiste Terri Hron, CD One Fell Swoop in 2008 op Karnatic Lab Records).

 

In 2012 begon hij het project Elephant Songs: nieuwe muziek creëren met musici van verschillende achtergronden. De eerste aflevering bestond uit een reis van Zuid-India naar de Lage Landen op een oude motorfiets beladen met drums, onderweg concerten spelend met lokale muzikanten. In 2013 was er een Elephant Songs project in Iraaks Koerdistan; volgende projecten zijn in de maak.

 

In zijn werk met artiesten van andere disciplines, waaronder theatergroep De Maan en filmmaker Dave Zijlstra, vult hij zijn slagwerk aan met zelfgemaakte electronica om de muziek live te produceren of om soundtracks of interactieve installaties te creëren. Van Hulzen studeerde drums met Steve Clover in Tilburg en Indiase ritmiek met MT Rajakesari en BC Manjunath (in Bangalore), Rafael Reina (in Amsterdam) en Suresh Talwalkar (in Pune). Hij heeft MA graden van het Amsterdams Conservatorium en de Universiteit van Amsterdam.

Oscar Alblas

Studeerde klassiek slagwerk met bijvakken drums en Afrikaans slagwerk aan het Rotterdams conservatorium (onderdeel van Codarts Rotterdam), en verdiepte zich na het behalen van zijn bachelordiploma tevens in de wereld van het elektronische slaginstrumentarium. Naast ensemble Gending maakt hij deel uit van verschillende andere ensembles en bands, waaronder de experimentele rockband Kong (www.kong.nl), de band van singer-songwriter Fabian Schrama (www.fabianmusic.com) en het op Franstalig repertoire gerichte kwartet Solune.

 

Ook schrijft hij regelmatig muziek voor choreografe Pauline Elvira (www.paulineelvira.co.nr). Als freelancer speelde Oscar onder andere bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Holland Symfonia, dansgezelschap Conny Janssen Danst, theatergezelschap Onafhankelijk Toneel en de musical ‘Kruimeltje’. Verder is hij al jaren werkzaam als slagwerkdocent – momenteel onder andere bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR).

 

Meer informatie over Oscar kunt u vinden op www.oscaralblas.nl.

Ronald Boumans

De aantrekkingskracht van alle mogelijkheden van het slagwerk, zorgde ervoor dat hij naast zijn studie Klassiek Slagwerk in Rotterdam, ook Latin percussie, Afrikaans percussie en Indiase tabla’s studeerde. Deze honger naar nieuwe speelstijlen bracht hem, naast zijn werk als freelance orkestslagwerker bij o.a. ensemble Gending en Circle Percussion. Deze theatergroep is gespecialiseerd in het bespelen van de Taiko (Japanse Trommels), en tourt met hun voorstelling langs de Nederlandse theaters.

 

Naast zijn werk als uitvoerder, vindt hij een goede slagwerkopleiding ontzettend belangrijk. Daarom geeft hij ook lessen en workshops aan zowel jonge kinderen als volwassenen, aan echte beginners en ver gevorderden. Daarnaast daagt hij wekelijks zijn vaste slagwerkgroepen uit om tot het uiterste te gaan tijdens de repetities onder zijn leiding.

Jonás Bisquert

Behaalde zijn piano diploma in Madrid, waarbij hij tevens bijvakken deed in jazz, ethnomusicologie en analytische research. In 2001 vestigde hij zich in Nederland en haalde zijn bachelor compositie aan het Utrechts Conservatorium. Daarna volgde hij nog een cursus geavanceerde rhytmes aan het Amsterdams Conservatorium.

 

Hij wordt veel gevraagd als componist, o.a. door het Nieuw Ensemble, Aurelia Saxophone Quartet, Ensemble Multifoon, Orkest de Volharding en Ensemble Gending. Ook waren zijn composities te beluisteren op het Oerol Festival, Traces Festival, International Youth Opera Festival en bij Oorproeven.

 

Muziekdrama is een van zijn specialisaties waarbij hij regelmatig samenwerkt met Buffo Operamakers. In Indonesië onderzocht hij in opdracht van de HKU traditionele Javaanse muziek en drama. Ook is hij geïnteresseerd in de Diola muziek van Casamance in Senegal, klassieke muziek uit zuid India en de Flamengo.

Renske Spek

Studeerde klassiek slagwerk en directie in Groningen en in Den Haag, waar zij in 2000 het diploma uitvoerend musicus klassiek slagwerk behaalde. Daarna speelde zij in ensemble ContRrrast, werkte zij als freelancer bij verschillende orkesten en was zij bij verschillende verenigingen actief als docente en dirigente.

 

Bij Gending speelt ze sinds 1999; tegenwoordig combineert ze dat met werken bij een uitgeverij en een studie psychologie.