Het ensemble

Ensemble Gending is opgericht in 1989 met de missie nieuw gecomponeerde muziek te spelen op een Javaanse gamelan. Dit eeuwenoude instrumentarium met zijn rijke bronzen klankpalet biedt verrassende mogelijkheden voor hedendaagse componisten.

Vernieuwing

Door de op vernieuwing en creatieve ontwikkeling gerichte instelling van Ensemble Gending zijn in ruim 20 jaar meer dan veertig composities voor het ensemble geschreven. Daarbij zijn op initiatief van het ensemble een aantal boeiende muzikale experimenten gerealiseerd. Door de gamelan te combineren met andere klankbronnen worden componisten uitgedaagd nieuwe mogelijkheden te ontdekken van zowel het oosterse als het westerse instrumentarium. Zo heeft het ensemble onder andere programma’s gespeeld waarbij de gamelan werd gecombineerd met elektronische klanksporen, met westers slagwerk, met vocaal ensemble, met koperblazers en met bamboe-orgel.

Indonesische cultuur

De gamelan is niet alleen een verzameling slagwerk instrumenten, maar brengt componisten, slagwerkers en toehoorders ook onvermijdelijk in contact met de achterliggende cultuur. Sinds 2006 legt het ensemble zich er op toe deze culturele dimensie te verdiepen door ook nauw met Indonesische componisten en musici samen te werken en de resultaten te laten horen aan een zo groot mogelijk publiek in Europa én Indonesië.

 

Maak kennis met de leden van Ensemble Gending.